Григор Димитров изпусна уникален шанс

Григор Димитров не издържа днешния сериозен тест на Мастърса в Мадрид и спря на осминафинал след 6-4 4-6 6-7(9) от Доминик Тийм. Австриецът през цялото време играеше ролята на догонващ и често се изнасяше на 3-4 метра зад основната линия, но за съжаление, тази тактика му донесе крайния успех

Григор започна мача по притеснителен начин допускайки двойна грешка на брейкбол още в откриващия гейм, а Тийм не пропусна да затвърди за 2-0. Тази ситуация обаче не се запази дълго на корта, защото българинът намери ритъма си и заигра изключително класен тенис, който принуди Тийм да отстъпи далеч зад основната линия и да се защитава.

Рибрейкът изглеждаше като въпрос на време и Димитров не се забави много да изравни резултата. Още при 1-2 той си осигури три поредни брейкбола и макар сервисът да измъкна Тийм веднъж, на втората възможност Димитров го извади от баланс с дълбок форхенд, а после с бекхенд на линията го принуди да сбърка.
Началният удар на Григор заработи на пълни обороти и той поведе с 40-0 в следващото си подаване, само че Тийм намали с ретур уинър на втори сервис, а при 15-40 получи време да избяга на форхенда си и да пласира прецизен удар по обратния диагонал, след който Димитров сбърка бекхенд. На третия геймбол нашият направи непредизвикана грешка от бекхенд и върна съперника в гейма. Следващите две точки обаче дойдоха на сметката на българина, който е в серия от три поредни гейма.

Мачът придоби бясно темпо, а играта на Димитров със сигурност бе способна да зарадва всеки тенис ценител, но и Тийм се бореше здраво за всеки сантиметър от корта. Австриецът обаче усещаше, че постоянно е догонващ в разиграванията и напрежението го застигна при 4-5 в десетия гейм. Григор не успя да реализира цели три точки за пробив с цената на сетболи, но при четвъртата за пореден път приложи блок ретур, а Тийм потърси линията от форхенд, но пропусна и сетът отиде на сметката на българина с 6-4.

Димитров опита да натисне разколебания си съперник веднага след почивката, само че сервисът на австриеца го измъкна от два брейкбола още в първото му подаване. В следващия гейм на Тийм обаче, Григор изправи феновете на крака с изящен минаващ удар и стигна до нов шанс, който превърна в пробив за 3-1.

Това можеше да бъде рещаващият удар за Григор, само че при 30-30 на свой сервис, той допусна лека грешка от бекхенд, а с още един пропуск подари рибрейка на съперника си. В следващите минути видяхме и първия сериозен спад в играта на българина, който започна да допуска сериозно количество непредизвикани грешки и Тийм много бързо обърна резултата до 5-3 в своя полза.

Следващият гейм маркира пробуждането на българина, който отново подари няколко непредизвикани грешки на съперника, но и атакуваше непрестанно, което в крайна сметка му позволи да намали изоставането си до 4-5.

Тийм не позволи обрат във втория сет и го завърши със стабилен сервис гейм, само че Григор вече бе възстановил концентрацията си и потегли мощно в решаващата част с аванс от 3-0 гейма. При 4-2 и 30-30 обаче, Димитров пресили форхенд, а на брейкбола допусна и двойна грешка и върна съперника в битката. Нататък и двамата тенисисти удържаха подаванията си под максимално напрежение, което означаваше, че тайбрекът дойде като логична развръзка.

В него, Григор поведе с 5-3 точки след гръмотевичен бекхенд по правата, а след форхенд в аут на Тийм вече имаше три мачбола. Австриецът обаче бързо спечели двата си сервиса, а грешка от дъното на корта на българина направи резултата 6-6. Тийм отрази още един мачбол при 6-7 и поведе с 8-7, посрещайки топката почти от позицията на съдиите по линиите. Тази тактика в крайна сметка сработи за австриеца, защото той дочака грешка от бекхенд на Григор и затвори мача с 11-9 т.


Последвайте ни

Партньори